Феноксиетанол в косметиці: позитивний, негативний, майже незамінний

Щороку косметичні засоби стають все більш досконалими. Відбувається це завдяки новим досягненням хімічної науки, яка йде рука об руку з косметологічної сферою. І навіть, незважаючи на те, що з'являється досить значна кількість баночок і флакончиків з позначкою «еко» або «натуральна косметика», хімічні речовини містяться навіть у них.

Одна з часто обговорюваних експертами і рядовими споживачами тем - феноксиетанол в косметиці, тому що це речовина, яка поєднує в собі ряд суперечливих властивостей.

Позитивні властивості

Феноксіетанол або монофеніловий ефір етиленгліколю - це безбарвна рідина, розчинна у воді. У ній міститься близько 0,08% фенолу, рівень pH водного розчину - 6,5. Він розчиняється як у воді, так і в різних маслах, що робить його дуже зручним компонентом, який вводиться у величезну кількість косметичних формул для різних цілей. Його універсальність і є основоположним якістю, завдяки якому феноксиетанол перебуває у складі значної кількості продуктів, як миючих засобів (шампуні, гелі для душу, пінки для очищення обличчя), так і пом'якшуючих кремів, у тому числі і для ніжної дитячої шкіри.

У феноксиетанол два основних призначення. По-перше, це потужне антибактеріальний засіб, хороший антисептик. З його допомогою натуральні антисептичні речовини, такі як, наприклад, ромашка, шавлія отримують хорошу підтримку, а весь склад забезпечує шкірі гарний захист від шкідливих бактерій. Інше призначення феноксіеталнола полягає в забезпеченні збереження хімічної формули косметичного продукту. Іншими словами, це консервант, який також взаємодіє з іншими речовинами цієї групи. І всі ці якості не могли б викликати жодних нарікань, якби не зворотна сторона медалі, яка не настільки безгрішна.

Небезпека феноксиетанол

В останні роки фахівці галузі косметології сильно стурбовані наявністю такої речовини як феноксиетанол в косметиці, в якій він давно і міцно прижився. Зміна його статусу з корисного агента в токсичний сталася багато в чому через скарги споживачів. Феноксиетанол входить до складу, наприклад, кремів для грудей для годуючих матерів, які страждають розтріскуванням сосків, від чого і змушені вдаватися до подібних засобів. За відомостями Американської Асоціації з контролю за лікарськими і живильними речовинами, такі креми небезпечні для використання. Дослідження показали, що феноксиетанол в них провокує нудоту, блювоту, негативно позначається на стані шкірних покривів і, що найнебезпечніше, не найкращим чином впливає на центральну нервову систему і на репродуктивну функцію як чоловіків, так і жінок. Також феноксиетанол приписується канцерогенну дію або здатність провокувати ракові захворювання. Це, мабуть, і є найсильнішим аргументом проти цієї речовини.

Феноксіетанол дуже легко проникає в організм різними шляхами - як через шкіру, так і через дихальні шляхи. Зазвичай, коли вчені говорять про його шкоду і високої токсичності, то роблять ремарку про різко негативну дію стовідсоткового, тобто, чистого феніксіетанола. На цей рахунок можна додати спростування, яке, здавалося б, лежить на поверхні: звичайно в косметиці використовують 0,5-1% речовини, що вважається допустимою нормою. Однак якщо розглянути його присутність в концентрації 1%, наприклад, в стандартному флаконі шампуню в 200 мл, то виявиться, що 2 грама або чайна ложка феноксиетанол, зовсім не так нешкідливі.

Пошук альтернативи

Ступінь небезпеки залежить від роду косметики, від способу її застосування і від індивідуальних особливостей організму. Гіперчутлива шкіра може відреагувати досить виразно на крем зі змістом даного компонента, дратуючись одразу, інший тип шкіри зробить це з часом, коли вплив на неї виявиться безперервним або занадто частим.

Феноксіетанол на сьогоднішній день присутня в різній продукції: лаки, парфумерії, яка доглядає косметиці. Він привабливий через своїх дійсно потужних якостей, і важко знайти альтернативу безпечнішу, але з настільки ж широким спектром дії. Вчені стверджують, що теоретично можливо вивести речовина йому подібне з натуральних продуктів, але синтетичні компоненти дешеві, тому і більш кращі.

В даний час феноксиетанол використовують як заміну для парабенів, але його противники продовжують бити тривогу, заперечуючи його так звану безпеку. Токсичність цієї речовини, тим більше, у високих концентраціях, не викликає сумнівів, але його позитивні для косметики властивості продовжують утримувати владу над негативними. Його включають до складу навіть органічної продукції, яка стоїть на рівень вище звичайної. У результаті вихід для тих, хто всерйоз стурбований можливими негативними наслідками феноксиетанол тільки один: уважно вивчати склад косметичних засобів по можливості уникаючи цього компонента.

Євгена Жіркіна

Останні записи